صفحه اصلی
Raya

تبلیغات مطب پزشکان

تبلیغات مطب پزشکان

تبلیغات مطب پزشکان

تبلیغات کلینیک های پزشکی بخش مهمی از چرخه معرفی و جذب مراجعه کننده و بیمار را در کلینیک های پزشکی مطب پزشکان ایفا می کند، در این مقاله قصد داریم با بررسی :

  • انواع شیوه های تبلیغات برای مطب پزشکان
  • نحوه طراحی و اجرای یک کمپین تبلیغاتی برای کلینیک پزشکی

صفر و تا صد هر آنچه شما به عنوان یک پزشک و یا مدیرکلینیک نیاز دارید در تبلیغات پزشکی بدانید ،در اختیار شما قرار دهیم.

انواع شیوه های تبلیغات کلینیک های پزشکی :

بطور کلی دو نوع شیوه تبلیغات مطب پزشکان داریم :

  • تبلیغات پزشکی آفلاین شامل : پیامک / تبلیغات چاپی ( پیک های محلی، بروشور، تراکت ) / تبلیغات محیطی ( لایت باکس در پاساژهای اطراف مطب پزشکان، بیلبورد شهری و… ) / اجاره فضای تبلیغاتی در پاساژهای اطراف کلینیک بصورت کانتر و …
  • تبلیغات آنلاین برای کلینیک های پزشکی شامل استفاده از قابلیت های کوگل مثل گوگل ادورز و یوتیوب / رسانه اجتماعی مثل اینستاگرام / رسانه های خبری آنلاین / وب سایت های دایرکتوری و معرفی کننده اطلاعات پزشکان و کلینیک ها / تبلیغات کلیکی در وب سایت ها ( تبلیغات NATIVE و یا بنری ) و …

اگر به انواع شیوه های تبلیغات مطب پزشکان نگاهی بندازیم، بسته به موقعیت و اهدافی که یک کلینیک دنبال می کند، ابزارهای متفاوتی قابل استفاده می باشد و هنر انتخاب یک ابزار به نظر ما مهمترین هنر یک کلینیک و یا مشاوران تبلیغاتی آنها می باشد، اینکه بتوانیم بهترین ابزارهای تبلیغاتی را انتخاب و به شیوه ای موثر مورد استفاده قرار دهیم.

ولی یک سوال :

شاخص انتخاب بهترین ابزار تبلیغات مطب پزشکان چیست ؟

پاسخ مشاوران رایا : به اعتقاد ما و براساس تجربه اجرای بیش از ۱۰۰ کمپین تبلیغاتی در طی این چند سال برای کلینیک های پزشکی و دندانپزشکی شاخص انتخاب بهترین ابزار تبلیغاتی، ۲ شاخص هزینه جذب آن ابزار تبلیغاتی و محتوای پیامی مانند متن تبلیغات کلینیک زیبایی است که می خواهیم در آن منتشر کنیم ، می باشد.

بطور مثال در تعیین هزینه جذب هر ابزار، یعنی بایستی اندازه بگیریم از ابزار A با هزینه ای که برای آن انجام داده ایم ، دقیقا به چه دستاوردی دست پیدا کرده ایم و این دستاورد باید یک شاخص ملموس یعنی جذب مراجعه کننده باشد ( در بسیاری از موارد با شاخص های غیر موثری مانند افزایش تعداد فالور شبکه های اجتماعی و یا افزایش تعداد تماس و … از سوی برخی همکاران روبرو می شویم که واقعا در ادبیات دانش مارکتینگ هیچگاه به عنوان یک شاخص قابل اتکا و استاندارد تعریف نمی شوند ).

** البته در مواردی که هدف از کمپین ، برندینگ باشد با شاخصی تحت عنوان share of voice روبرو می شویم که در حال حاضر به آن نمی پردازیم.

حال این سوال مطرح می شود:

هزینه جذب هر ابزار را چطور محاسبه کنیم ؟

به این مثال دقت کنید :

  • فرض کنید کلینیک جراحی زیبایی ( پلاستیک ) شما ۵ میلیون هزینه تبلیغات پزشکی در کمپین اینستاگرام برای پزشکان کرده اید
  • در مجموع ۵۰۰ هزار نفر تبلیغ شما را دیده اند، ۲ هزار نفر به صفحه لندینگ پیج شما مراجعه کرده اند، ۵۰۰ نفر پیج شما رو لایک کرده اند و …. ولی در نهایت ۲۰ نفر با شما تماس گرفته اند
  • از بین این ۲۰ نفر در نهایت ۱۰ نفر به کلینیک مراجعه کرده اند
  • از بین ۱۰ مراجعه کننده در نهایت ۳ نفر خدمت دریافت کرده اند
  • پس در نهایت ما با ۵ میلیون تومان ۳ نفر را جذب کرده ایم یعنی برای جذب هر نفر در حدود ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان هزینه کرده ایم
  • یعنی هزینه جذب هر نفر از این ابزار ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بوده است.

به همین صورت ما بایستی هزینه جذب هر ابزار را محاسبه کنیم و در نهایت موثر ترین ابزار را در نظر بگیریم.

البته در ذیل هزینه جذب هر ابزار، برخی شاخص های دیگر نیز مطرح می شوند ولی همانطور که توضیح داده شد به عنوان شاخص های موثر و کلیدی محسوب نمی شوند، بطور مثال :

  • میزان دیده شدن تبلیغ کلنیک پزشکی( تعداد افرادی که تبلیغ را دیده اند، این عدد در تبلیغات پزشکی آفلاین بطور دقیق قابل محاسبه است ولی در تبلیغات آفلاین در برخی مواقع تعیین آن کمی پیچیده است )

  • حجم شبکه ارتباطی که ایجاد می کند ( تعداد افرادی که به واسطه تبلیغ با کلینیک ارتباط برقرار کرده اند )

 
سوال بعدی :

چطور هزینه جذب هر ابزار تبلیغی را برای کلینیک تعیین کنیم :

بهترین روش برای اینکار استفاده از مدل تست های A/B است یعنی ابتدا به اندازه های مناسب و محدود به ابزارهایی که با شرایط کلینیک سازگاری بهتری دارند بودجه تخصیص می دهیم و سریعا میزان بازخورد هر کدام و درنهایت تعداد بیمار جذب شده و هزینه هر جذب را محاسبه می کنیم و سپس براساس تحلیل صورت گرفته، در مرحله دوم ابزارهای محدودتر و با بودجه بیشتر تست می شوند و به همین ترتیب طی یک سیکل چندماهه کلینیک به موثرترین ابزار تبلیغاتی برای خودش دست پیدا می کند.

یک اشتباه بزرگ :

بزرگترین اشتباهی که عمده کلینیک های زیبایی، پوست و مو و یا دندانپزشکی انجام می دهند، تقلید است!!! یعنی همگی به یکباره به سمت ابزار گوگل ادورز می روند و یا همگی به سمت اینستاگرام کوچ می کنند، یقینا ابزاری که همه مورد استفاده قرار می دهند ابزار مهمی است و کلینیک شما هم باید در آن نقشی بازی کند ولی ولی ولی دقت کنید که ابزاری که زیاد استفاده می شود به مرور زمان اثرگذاری خود را از دست می دهد مگر :

  • پیام و حرف تازه ای بزنیم ( یعنی مدام مثل هم از یک پیام یکسان before و after استفاده نکنیم )
  • حجم زیادی تبلیغ کنیم

در چنین شرایطی که یک ابزار زیاد مورد استفاده قرار می گیرد ، سایر ابزارها میزان دیده شدن خوبی را به همراه خواهند داشت و استفاده از آنها می تواند یک مزیت نسبی را در دیده شدن به همراه داشته باشد و بعضا نیز هزینه کمتری برای بدست آوردن آنها پرداخت خواهیم کرد.

اما بعد از هزینه جذب هر ابزار تبلیغاتی ، دومین شاخصی که از اهمیت بالایی برخوردار است، پیامی است که می خواهیم منتشر کنیم، اساسا بسته به نوع مخاطبی که هدف قرار داده ایم و پیامی که می خواهیم منتشر کنیم ، برخی ابزارهای محدود می شوند.

مثلا دقت کرده اید که عمده کلینیک ها ( حتی کلینیک های بنام ) برای تبلیغ خدمات لیزر و ژل و … از ابزار پیامک استفاده می کنند ولی برای خدمات هایفو و .. کمتر از این ابزار استفاده می کنند، فکر می کنید چرا ؟

و یا مثلا برای یک کلینیک در محدوده میدان صادقیه تهران که عمده مراجعین خود را بصورت محلی و تقریبا از همان محدوده جذب می کند، چرا بایستی به سمت ابزاری مانند گوگل ادورز برود که طیف مخاطبینی بسیار زیاد اما عمدتا نامرتبط را شامل می شود ؟

واقعیت برخی رسانه ها برای برخی پیام ها و گروه های مخاطب تناسب خوبی دارند و بالعکس برای برخی ، خیر !!!

معرفی ابزارهای تبلیغات آنلاین کلینیک های پزشکی و مطب پزشکان:

تبلیغات مبتنی بر جستجو :

تبلیغات مبتنی بر جستجوی پولی که از آن با عنوان دیگری از جمله تبلیغات مبتنی بر جستجو، بازاریابی موتور جستجو (SEM)  یا پرداخت به ازای هر کلیک (PPC) هم یاد می‌شود، در ایران فرآیند تبلیغات بر روی موتور جستجو  Google است که در ایران به نام گوگل ادورز می شناسیم.

تبلیغات مبتنی بر جستجو به آگهی دهندگان این امکان را می‌دهند که خدمات کلینیک خود را در پیش روی افرادی قرار دهند که هم‌اکنون در جستجوی آن خدمت درمانی هستند. از آنجایی که هدف تبلیغات مبتنی بر جستجو مبتنی بر جستجوی افراد است، در نتیجه تبلیغات تنها به افرادی نشان داده می‌شوند که هم‌اکنون به دنبال خدماتی هستند و احتمال اینکه بر روی لینک تبلیغ کلیک کنند و تبدیل به مراجعین کلینیک شوند بسیار زیاد است.

در شیوه تبلیغات مطب پزشکان مبتنی بر جستجو یک مزیت واضح وجود دارد و آن هم شیوه شفاف محاسبه هزینه می باشد، پرداخت تبلیغات مبتنی بر جستجو بر اساس پرداخت به ازای هر کلیک (PPC) است، یعنی کلینیک هر زمان که فردی بر روی تبلیغات آن‌ها کلیک کند هزینه می‌پردازند. از طرفی قیمت هر کلیک براساس میزان رقابتی بودن آن تعیین می‌شود.

در این سیستم هر چه کلید واژه محبوب‌تر باشد، هزینه‌ی آن هم یقینا بیشتر خواهد شد و یکی از مهمترین مهارت هایی که کلینیک های پزشکی و دندانپزشکی ما بایستی داشته باشند ( و یا  آژانس های تبلیغاتی همکار آنها ) در پیدا کردن نرخ مناسب برای هر کلیک و همچنین انتخاب کلمات کلیدی مناسب است.

در تبلیغات گوگل ادورز یکی از چالش هایی که معمولا در کمپین های مختلف ، کلینیک ها روبرو می شوند نبود یک ساختار ذهنی منسجم و درست در زمینه تفکیک بندی و اولویت بندی کلمات کلیدی است. براساس ساختار سلسله مراتبی ذیل می توان این نقیصه را برطرف نمود.

فرض کنید که کلینیک شما در زمینه جراحی پلاستیک و زیبایی فعالیت دارد و شما می خواهید یک کمپین تبلیغاتی را در گوگل ادورز اجرا نمایید. از طرفی بودجه تبلیغات شما نیز ۲۰ میلیون تومان می باشد.

در این مثال ابتدا ما بایستی یک حساب اصلی را در نظر بگیریم ” جراحی زیبایی ” ، سپس بایستی آن را به مهمترین سرگروه های اصلی در ذیل جراحی پلاستیک و زیبایی تقسیم کنیم، مثلا ” جراحی بدن ” و ” جراحی صورت ” ، سپس می توانیم بطور مثال جراحی های بدن را به دو زیر بخش اصلی تقسیم کنیم ” جراحی های لاغری و پیکرتراشی ” و ” جراحی های سینه ” و در نهایت نیز بطور مثال جراحی های پیکرتراشی را به دو زیر گروه لیپوماتیک و ابدومینوپلاستی تقسیم کنیم.

وقتی چنین منطقی را در هر یک از شاخه های این نمودار سلسله مراتبی طی می کنیم، اولا تعداد زیر بخش ها و اولویت آنها ( این اولویت را براساس وضعیت کلینیک تعیین می کنیم ) به درستی مشخص می شود و بعد اینکه سهم هر بخش از بودجه ۲۰ میلیون تومانی تعیین می شود. در آخر بایستی ببینیم در سبد لیپوماتیک براساس پیشنهاد های گوگل، کدام واژه ها بیشترین میزان جستجو را در گوگل از سمت مردم و جامعه مخاطبین داشته است تا آنها را به عنوان کلیدواژه های آن سبد یا زیرگروه مشخص کنیم.

تبلیغات نمایشی :

تبلیغات نمایشی آنلاین ( یا همان تبلیغات بنری ) فرآیند تبلیغ کلینیک یا بیمارستان در وب‌سایت‌های پرطرفدار و پربازدید است. تبلیغات نمایشی با شکل‌ها و اندازه‌های مختلفی ارائه می‌شوند و مخاطبان را تشویق می‌کنند تا با کلینیک معرفی شده در تبلیغات ارتباط برقرار کنند.

بنرها : از متداول‌ترین و قدیمی ترین تبلیغات نمایشی هستند. بنرها در انواع شکل‌ها و اندازه‌های مختلفی ارائه می‌شوند و می‌توانند در مکان‌های مختلفی از وب‌سایت نمایان شوند، اما میزان اثرگذاری آنها در خدمات درمانی تاحدودی پائین می باشد. علت این موضوع نیز این است که اساسا مردم توقع ندارند، خدمات درمانی را در وب سایت های عمومی به شیوه تبلیغات بنری ببینند.

تذکر : البته برخی وب سایت ها هستند که به عنوان دایرکتوری حوزه پزشکی عمل می کنند مانند ” الو دکتر ” و … که تعدادشان نیز امروز ، بسیار زیاد شده است !!! ، تبلیغات بنری در اینگونه وب سایت ها امری رایج و فراگیر در بین کلینیک هاست که از نگاه بیننده ایرادی ندارد چرا که با هدف وب سایت تناسب موضوعی را دارد.

اما نکته ای که باید توجه داشته باشیم این است که با تجربه چندین ساله رایا در حوزه مشاوره به مراکز درمانی و کلینیک های زیبایی و دندانپزشکی، اینگونه وب سایت های بیشتر جهت پیدا کردن آدرس و تلفن پزشکان کاربرد دارد و برای انتخاب یک پزشک و یا مرکز درمانی هیچگاه مورد استفاده و اعتماد قرار نمی گیرند ، در نتیجه هزینه کردن برای آنها توجیه اقتصادی و اعتباری ندارد!!

تبلیغات همسان :

این گونه تبلیغات نمایشی بصورت نمایش ” تصویر + تیتر ” است که در صفحات مختلف وب سایت های خبری و یا پربازدید قرار می گیرند و کاربر احساس تبلیغاتی کمتری نسبت به آنها دارد و از همه مهمتر براساس تیتر و متن کوتاهی که در کنار تصویر قرار گرفته است می تواند نسبت به موضوع اشاره شده، اطلاعات مختصر و مفیدی را کسب کند و در صورت علاقمندی و تمایل بر روی آن کلیک کند. به این گونه تبلیغات اصطلاحا NATIVE یا همسان می گویند چرا که سعی برآن است تا تصاویر و متن ها همسان با نوع مطالب وب سایت طراحی و بارگذاری شوند که برای مخاطب حس تبلیغی کمتری پیدا کند.

تبلیغات همسان یا NATIVE در حال حاضر در حوزه پزشکی و بطور خاص خدمات پوست و مو ، جراحی های زیبایی و خدمات دندانپزشکی مورد استفاده قرار می گیرد و چون نسبت به سایر روش ها کمتر شناخته شده است ( توسط کلینیک ها ) ، به عنوان یک بستر خوب و موثر در حال حاضر می تواند نقش موثری ایفا کند.

ما نیز در آژانس تبلیغات پزشکی رایا در یک سال گذشته کمپین های مختلف و متنوعی را بر روی بستر تبلیغات همسان اجرا نموده ایم و وقتی نتایج آن را بررسی می کنیم آنرا به عنوان یک ابزار مفید انتخاب خواهیم کرد.

اما اگر از تبلیغات همسان در تبلیغات و بازاریابی کلینبک دندانپزشکی و پزشکی استفاده می کنیم به چند نکته زیر توجه داشته باشیم :

  • در این تبلیغات متن کوتاهی که شما در کنار تصویر قرار می دهید از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است و به هیچ عنوان آن را ساده در نظر نگیرید.

  • انتخاب وب سایت های نمایش دهنده تبلیغات نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است که دقیقا بدانیم مخاطبین کدام وب سایت، با جامعه مخاطبین ما سازگاری بیشتری را دارند.

  • در ایران چند شرکت خاص بستر تبلیغات همسان را در اختیار شما قرار می دهند ” از جمله شرکت هایی نظیر مدیا اد و یا یکتا نت و … ” که آژانس رایا تجربه های موفقی را با هر کدام از آنها داشته است و نکته کلیدی این است که این شرکت ها صرفا ارائه دهنده سرویس هستند و شما و یا تیم بازاریابی و تبلیغات کلینیک بایستی بطور ۲۴ ساعته کمپین را زیر نظر داشته باشند و دو نکته قبلی ( پیام و وب سایت های نمایش دهنده ) را چک کننده و اصطلاحا کمپین را بهینه سازی نمایند.

در آخر هم دقت داشته باشید که تبلیغات همسان، همچون تبلیغات گوگل ادورز به صورت هزینه به ازای هر کلیک است ، یعنی تا زمانیکه کاربر بر روی تبلیغ کلیک نکند، هزینه ای از شارژ شما کسر نخواهد شد.

دیگر مقالات و بلاگ ها

جذب بیمار از طریق جستجو های بیماران در گوگل

جذب بیمار از طریق جستجو های بیماران در گوگل

سئو پزشکی و بودن در صفحه اول گوگل مهمترین اقدامی است که در بحث برندینگ و مارکتینگ آنلاین و جذب بیمار باید یک پزشک انجام دهد

ادامۀ مطلب
گردشگری سلامت و خدمات آن

گردشگری سلامت و خدمات آن

گردشگری سلامت و خدمات آن برای اقتصاد کشورها بسیار مهم و ضروری است.

ادامۀ مطلب
نکات کاربردی برای تدوین محتوای وبسایت بیمار محور

نکات کاربردی برای تدوین محتوای وبسایت بیمار محور

متن‌تان را تا حد امکان ساده‌تر کنید. سعی نکنید همه چیز برای همه کس داشته باشید. بدانید که هستید و چه می‌کنید. در تدوین محتوا هوشمندانه عمل کنید.

ادامۀ مطلب